5 x niet te missen

De Waddeneilanden

Schiermonnikoog

Het meest ongerepte en wilde stukje natuur in Nederland. Een dorpje met 1000 inwoners. Auto's zijn niet toegestaan. Met de fiets en de bus zijn de 18 kilometer in de lengte en de 4 kilometer in de breedte prima te doen. En te voet natuurlijk ook. Eerste bezienswaardigheid: de reis er naartoe. Leer vervolgens het eiland fietsend kennen met een gids. Of doe een yoga-weekend.

En breng een bezoek aan de twee vuurtorens die het eiland rijk is: de witte en de rode.

Vlieland

Op anderhalf uur varen vanaf Harlingen ligt het kleinste Waddeneiland: Vlieland. Het eiland voor rustzoekers, levensgenieters en natuurliefhebbers. Natuurgebied en één dorp: Oost-Vlieland. Met de Vliehors Expres ga je op safari over het eiland. De flinke gele legertruck is bij mooi weer een heuse cabrio. Zien wat je te wachten staat? Kijk dan naar de reisblog van Bonnie. Zij laat zien dat het echt de moeite waard is dit kleine eiland te bezoeken. Bekijk hier haar blog.

Texel

Texel hoort bij de provincie Noord-Holland en komt daarom een stukje verderop in dit magazine nog een keer voorbij. Het eiland is 20 kilometer lang en 8 kilometer breed. Voor een groot deel is het eiland het Nationaal Park Duinen van Texel. Wat dit park anders maakt dan de twintig andere die Nederland telt, lees je hier.

Texel heeft zeven dorpen die je kunt bezoeken. Hier lees je welke. Wil je meer weten over de historie van dit eiland, lees dan hier verder.

Terschelling

Gelegen tussen de Noordzee en de Waddenzee. Het eiland is 30 kilometer lang en 4,5 kilometer breed. Je kunt met de veerboot de auto meenemen. Het eiland heeft 70 kilometer fietspad en 200 kilometer aan onverharde wandelpaden. Helemaal aan het einde ligt het Europees Natuurreservaat De Boschplaat. Over het eiland loopt een lang lint van dorpen en buurschappen. Er wonen zo'n 5000 mensen. Toch is 80 procent van het eiland natuur. Bossen, strand, duinvalleien, kwelders, polders en heide.

Ameland

Drie kwartier varen vanaf Holwerd en je staat op Ameland. Het eiland heeft leuke dorpjes met boetiekjes, restaurants en cafeetjes. Hollum, Ballum, Nes en Buren; elk dorp heeft zijn eigen sfeer. Er wonen in totaal 3500 mensen. Het strand is er 27 kilometer lang. Hoogste punt op het eiland is natuurgebied Het Oerd. Lees hier wat dit gebied zo bijzonder maakt.

Ondanks de coronaregelgeving is er op Ameland nog genoeg te doen. Wat allemaal nog kan, lees je hier.