5 x niet te missen

Luxemburg

Route du vin

Een circa 42 kilometer lange route langs de Luxemburgse Moezel. Je rijdt met de auto of camper van wijndorp naar wijndorp. Langs wijngaarden en wijnmusea. Tussen Schengen en Wasserbillig. De route duurt ongeveer vier uur. Het Luxemburgse wijngebied is niet groot. Toch zijn er een vijftigtal wijnboeren. Daarvan staan de nodige open voor een bezoekje. De wijn die je er kunt kopen, zul je niet in de winkel vinden buiten Luxemburg. Meteen inslaan dus. Hier lees je er meer over.

Burcht Vianden

Burcht Vianden is het grootste en mooiste kasteel van het land. Het werd gebouwd van de 11e tot en met de 14e eeuw. In de entree van het gerestaureerde kasteel is een modern en interactief bezoekerscentrum ingericht. Het kasteel is normaal gesproken op alle dagen van de week te bezichtingen vanaf 10.00 uur. Burcht Vianden is sinds 1977 eigendom van de staat. Het kasteel is ook te bezoeken met een Hop on Hop off-bus. Kijk hier voor meer info over deze Nature & Castle Tour.

Vallei van zeven kastelen

De vallei van de zeven kastelen is een tour door 1000 jaar Luxemburgse geschiedenis. Je kunt de kastelen bekijken per auto, per fiets of te voet tijdens een wandeltocht. Het startpunt ligt in Mersch en het eindpunt in Gaichel. Of andersom natuurlijk. Vervolgens ga je 25 kilometer lang door bossen en langs dorpjes. Van de 13de-eeuwse ruïne Grevenburg (foto) tot het 17e-eeuwse kasteel Ansembourg. Onderweg kom je in het dal van de Eisch verschillende uitkijkpunten tegen. Hier lees je meer.

Clervaux

In het noorden, in de Luxemburgse Ardennen, ligt Clervaux. Een knus en compact stadje. Met een voetgangersgebied vol terrasjes. Dé blikvanger van Clervaus is het witte kasteel. Niet te missen als je het stadje binnenkomt; het staat er middenin. In het kasteel diverse musea, zoals dat over de Slag om de Ardennen. Ook is er een expositie van honderden zwart-wit foto's. Zeker een bezoek waard. Je komt in het kasteel door vanaf het plein in Clervaux de lift te nemen. Hier lees je meer.

Luxemburg-stad

De hoofdstad, waar eenderde van de bevolking van Luxemburg woont en werkt. De stad heeft heel wat bezienswaardigheden. Zoals de beroemde brug de Pont Adolphe, ook wel Point Neuf genoemd. Dit was met een lengte van 150 meter de grootste spanbrug van Europa. De Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg is een van origine 17de eeuwse Jezuïetenkerk die zeker een bezoekje waard is. Ook al heel indrukwekkend: de abdij van Neumünster, waar nu een cultureel centrum is te vinden. Het Place Guillaume II is het grootste plein van de stad. Twee keer per week – op woensdag en zaterdag – staat het hier vol met marktkramen. Op het plein staat een groot standbeeld van Willem II. Aan de noordkant is het winkelcentrum van de stad. Dit is er nog meer te zien.