Vakantie in Nederland

Waar naartoe en wat te doen in Friesland?

Vakantie in eigen land kan heel verrassend zijn. In Friesland heb je natuurlijk de meren en de beroemde elf steden. Maar Friesland heeft heel wat meer te bieden.

De Elfstedenroute kan altijd

Elk jaar bij de eerste vorst is het weer de vraag: Giet it aon of niet? Althans, vooral buiten de provincie Friesland zelf dan. Want in Friesland zelf zijn ze daar simpelweg te nuchter voor. Dat neemt niet weg dat de elf steden, hoewel stuk voor stuk niet groter dan dorpen, een bezoek waard zijn. Zie ook '5 x niet te missen' in dit magazine. Op de foto hiernaast Hindeloopen. Gelukkig kun je de Elfstedenroute ook zonder schaatsen afleggen. Het hele jaar door. Namelijk rijdend met je camper of auto, op de fiets of te voet. Zelfs op skeelers doen ze het. Daarbij kun je de Elfstedentocht ook als vakantiebestemming kiezen. Daarover lees je alles onder de onderstaande button.

Zeg je Friesland, dan zeg je water. Wie een bootje heeft, kent Friesland. Voor waterpret in al zijn vormen zit je in deze provincie meer dan goed. Of je nou zeilliefhebber bent, aan kitesurfen doet, een kano het einde voor je is of suppen je favoriete sport. In Friesland kan het allemaal. Voor wie Friesland vanaf het water wil ontdekken, zijn er heel wat vaarroutes om uit te kiezen. Bekende en minder bekende. Huur een boot, bestel een picknickmand en gaán. Kijk voor maar liefst achttien verschillende vaarroutes op de site van Visit Friesland.

Naast de W van water kent Friesland nog een W. Dat is de W van wouden. Want daaraan hebben ze hier ook geen gebrek. Zo is het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden een uniek en eeuwenoud gebied. Het ligt tussen Dokkum en Drachten en heeft zijn oorsprong in de ijstijd. Je kunt de Friese Wouden op verschillende manieren bekijken. Zo is er een gelijknamige fietsroute, een streekpad om te wandelen, maar ook een gemotoriseerde variant. De wouden zijn het Wonderland van Friesland. Lees er hier alles over.

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland.

Beleef hier de verschillende landschappen van Friesland.

Kamperen en Friesland. Dat zijn twee handen op één buik. Op de foto camperplaats Stoutenburght.

- Kijk hier voor alle campings in Friesland

- Kijk hier voor alle camperplaatsen in Friesland