5 x niet te missen

De Friese steden

Hindeloopen

Het Friese Hindeloopen kreeg in 1225 stadsrechten. Het was destijds een belangrijke handelsplaats. Schippers voeren uit en verkochten met name jenever en wollen sloffen. Je kunt in Hindeloopen onder meer het Eerste Friese Schaatsmuseum bezoeken. Een particulier museum dat is uitgegroeid tot het grootste op schaatsgebied. In het winkeltje een keur aan Hindelooper kunst. Ook is normaliter het restaurant geopend. Voor een lekkere bak koffie of een pannenkoek.

Bolsward

De geboorteplaats van Sonnema Berenburg. Wie kent het niet? Nog steeds gemaakt volgens het geheime recept uit 1860. En dat zal ook nooit veranderen. Buiten coronatijd kun je er een rondleiding van 1,5 uur doen. In deze tijd kun je wel op bezoek gaan, waarbij vooraf reserveren nodig is. Daarover lees je hier meer. Ga zeker ook kijken naar de Broerekerk. Die is afgebrand, maar kreeg een glazen dak op de nog staande muren. Heel bijzonder. Vaak zijn er tentoonstellingen. Info hier.

Leeuwarden

Natuurlijk kunnen we niet om de hoofdstad heen. Wist je dat in het centrum een toren staat die schever is dan die van Pisa? En dat de Kleine Kerkstraat de leukste winkelstraat van het land is? Of dat de grachten en herenhuizen echt niet onder doen voor die van Amsterdam? Wil je weten wat je verder allemaal kunt doen in de Europese Culturele Hoofdstad 2018? Kijk dan op deze site. Van ballonvaren via sloepverhuur en het snowcentrum tot streetart. Je kunt alle kanten op.

Harlingen

Harlingen aan de Waddenzee. Je kunt er de boot pakken. Ook voor een rondvaart van 1,5 uur door de stad. Of je vaart vanuit de Zuiderhaven naar de Zeehondenbank in de Waddenzee. Ontdek de omgeving door de pontjesroute te rijden. Of je neemt het Elfstedenpad. Een boot huren kan natuurlijk ook. En vergeet het Drenkelingenhuisje op Terschellng vooral niet op de foto te zetten. Alles wat in en rond Harlingen is te doen, kun je vinden op deze site.

Sneek

Snits, zoals de Friezen zeggen, is qua grootte de derde stad van Friesland. De stad ligt centraal in het Friese merengebied. Het is een echte waterstad. Bezoek het Fries Scheepvaart Museum. Bekend is natuurlijk ook de Sneekweek. Wil je die kant op gaan, dan is de Stedentrip in Waterland misschien een leuk idee. Onder het motto 7 stadjes, 7 schatjes bezoek je zeven Elfstedensteden. Je kunt er twee tot hooguit drie per weekend doen. Meer weten? Kijk dan hier.