Cercle is fiets, stoel én tent ineen

Oostenrijker Bernhard Sobotta bedacht de Cercle: een fiets, stoel én tent ineen. Campingtrend interviewde hem.

Wanneer fietste je voor het eerst op de Cercle?

Mijn eerste rit op de Cercle was ongeveer een jaar geleden, in 2020. Het was erg spannend en een beetje vaag. Sommige van mijn professoren op de universiteit keurden het idee niet echt goed, dus moest ik al mijn overredingskracht inzetten om ze het tegenovergestelde te laten zien. Op de parkeerplaats van een gebouw probeerde ik op de fiets te balanceren en ik viel er bijna vanaf omdat het sturen nog niet zo geavanceerd ging. Maar het concept bewees zich en dat wakkerde het vuurtje aan voor de volgende stappen.

Is het makkelijk om op de Cercle te fietsen?

Jazeker! Hoe langer de wielbasis, hoe relaxter je kan sturen. Heb je ooit op een bakfiets met de lading voorop gereden? Het is een beetje dat gevoel. Ik hou daarvan. En je moet er ook gewoon een paar minuten aan wennen.

Hoe ziet een fietstocht met de Cercle eruit?

Tot voor kort wist ik niet echt wat het betekende om een Cerclist te zijn. Tot ik onlangs een tochtje op een normale fiets maakte. Het was een raar gevoel, want ineens moest ik weer op gewone bankjes zitten! Met de Cercle kan ik juist overal naartoe fietsen en daar mijn huiskamer opzetten. Bijvoorbeeld op mooie plekjes in de natuur, maar ook wanneer je ergens moet wachten, zoals op de trein of voor een supermarkt. Gewoon de CampingCompanion (de aluminium zit/slaapmodule) uitklappen en relaxen maar. En het maakt niet uit of de grond vies of vochtig is!

Hoe voelde jij je toen je voor het eerst op de Cercle fietste?

Het was een heel speciaal moment voor me, iets waarvan ik al zo lang had gedroomd! De dag dat ik voor het eerst op mijn volledig uitgeruste Cercle 1.0 zat en in de zon reed, was ik gewoon bijna high. Misschien omdat de eerste grote mijlpaal was behaald of wellicht vanwege het feit dat ik twee nachten niet had geslapen, omdat ik onverwacht nog zoveel dingen moest doen en regelen voor vertrek. Toen ik eindelijk op weg was, voelde ik me alsof ik alles kon bereiken.

Wat doe je als je ergens aankomt voor een overnachting?

Het grootste verschil met zijn grotere neef – een (bus)camper – is het feit dat je ergens arriveert waar je bent gekomen met je eigen spierkracht. Mensen worden vaak ook meteen verliefd op jou en je fiets omdat je er helemaal in zit. En als je ergens op een camping in de natuur aankomt, zet je de CampingCompanion op, je kookt een maaltijd op de tafel, je gaat achterover zitten in de stoel en luistert naar de prachtige natuurgeluiden. Uiteindelijk trek je de tent eroverheen om je klaar te maken voor dromenland. Het verschil met andere kampeeravonturen is dat je niet zoveel hoeft te improviseren. Het maakt niet uit of je aan de Atlantische Oceaan staat of in het diepe bos. Waar je ook bent: je hebt je eigen spullen bij je en het is knus.

Waar ben je al geweest met de Cercle?

Tot nu toe heb ik een stukje door Duitsland en Oostenrijk gefietst, in totaal enkele weken. Dat was niet zozeer vanwege het reisavontuur, maar meer om het concept te bewijzen. De grote reis staat gepland voor komend voorjaar! Als alles goed is, komen er drie gloednieuwe prototypes van de tweede serie. Hopelijk brengen die ons naar elke plek die we willen verkennen.