Voor het eerst of opnieuw

Toscane wacht

Ben je nog nooit in Toscane geweest? Reis er dan zeker eens naartoe. En wie eerder van dit deel van Italië heeft genoten, weet dat het de moeite waard is om terug te keren. Toscane is en blijft een van de mooiste vakantiestreken onder de zon.

Toscane is en blijft een parel

Het is niet te voorspellen hoe we er volgend jaar voor staan wat betreft corona en reizen. We hopen – en gaan er maar van uit – dat we zonder al te veel restricties mogen genieten van de vrijheid die kamperen heet. En we hebben er zin in. Italië roept met al zijn schoonheid. En dan vooral Toscane. We waren er eerder, maar willen zeker nog eens terug. Je raakt er niet uitgekeken. Voor wie er nog nooit is geweest, kunnen we alleen maar zeggen: aanrader!

Vakantieland Italië heeft vele gezichten. Bekend zijn natuurlijk de meren in het noorden. Het Gardameer is voor velen een regelmatig terugkerend genoegen. Venetië moet je een keer gezien hebben. Als was het er in het pre-coronatijdperk wel heel erg druk. Maar verder naar beneden zakken in het land van pizza en wijn loont zeker ook de moeite. Want het Toscaanse landschap en de steden die je er kunt bezoeken zijn van een onvergetelijke schoonheid. Dat zagen de kijkers van het jubileumseizoen van 'Wie is de mol?' vorig jaar ook weer. Een mooier landschap als decor is nauwelijks denkbaar. Dat begon al meteen in het eerste kleine Italiaanse dorpje, waar de deelnemers in een Fiat 500 arriveerden.

Monticchiello is de naam van dit dorpje. Het staat bekend om zijn prachtige uitzicht op de vallei. Daarom heet het ook wel 'la terrazza della Val d’Orcia', oftewel het terras van de Val d’Orcia. Deze vallei is sinds 2004 Unesco Werelderfgoed. Het landschap is betoverend mooi. De route naar het dorp eveneens. In het dorpje zelf smalle straatjes, stenen huisjes, veel trappen en bogen. En natuurlijk een kerk, de Chiesa di San Leonardo e Cristoforo, die je zeker niet voorbij moet lopen. Je zou dan de mooie fresco's missen die er hangen. Als je een liefhebber bent van mooie kerken, bezoek dan ook de Pieve di Santa Maria dello Spino. Die ligt net buiten het dorp. Tot zover de link naar De Mol.

Aan campings heeft Toscane uiteraard geen gebrek. Kijk voor een overzicht op deze site.

De Toscaanse kust is 500 kilometer lang. Ga duiken, vuurtorens bekijken, volg de fietsroute langs de kust, neem de trein. Of rij met de camper of caravan een panoramaroute. Er is heel wat te doen in Toscane. Kijk voor een stuk of vijftig ideeën op deze site.