5 x niet te missen

in Toscane

Grotta del Vento

Deze grot ligt in het noorden van Toscane bij het plaatsje Vergemoli. Grotta del Vento is vrij vertaald de grot van de wind. Loop er naar binnen en je weet meteen waarom. De wind die in de grot waait heeft een natuurlijke oorzaak: het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Daarbij komt ook nog het hoogteverschil van zo'n 800 meter van de beide uitgangen. In de grot is het net geen 11 graden. Je kunt er in de zomer dus heerlijk afkoelen. Je mag alleen de grot in met een gids. Er zijn drie tochten die in tijdsduur variƫren van 1 tot 3 uur. Ook de driehonderd marmergroeven van Carrara zijn een bezoek waard.

De drie Tuffadorpen

Dorpen van tufsteen. Het zijn er drie: Pitigliano, Sovana en Sorano. Ze liggen op een heuvel in de Maremma-regio in het zuiden van Toscane. De steden zijn gebouwd van de steen die hier te vinden is: de tufsteen. Of beter, ze zijn eruit gehakt. De dorpen rijzen letterlijk uit de rotsen omhoog. De eerste aanblik is simpelweg onvergetelijk. Door zijn strategische ligging hadden de Etrusken ook al oog voor Pitigliano. De door hen aangelegde grafvelden waren uitgehakte hokjes in de rots. Nu nog steeds in gebruik, maar dan om er wijn in te bewaren. Daar leent deze steen zich prima voor, wat een verklaring is voor de vele wijnkelders.

De Chianti-streek

Tussen Florence en Siena ligt de streek van topwijnen. De beroemde Chiantiwijn bestaat al sinds de dertiende eeuw. Een wijnproeverij is in deze streek doorgaans dan ook snel gevonden. De wijn werd mede bekend door de mandflessen waarin hij zat. Het landschap bestaat naast wijngaarden ook uit olijfboomgaarden. Wil je optimaal van dit landschap genieten, neem dan de regionale weg SR 222. Ook wel bekend onder de naam Chiantigiana. Het is een van de mooiste autoroutes van Toscane. De weg voert van wijngaard naar wijngaard. Met daartussen de mooiste dorpjes die allemaal uitnodigen tot een bezoek.

Elba

Het eiland Elba ligt voor de Toscaanse kust. De boot vertrekt vanuit Piombino en je doet een uur over de overtocht. Ongerepte stranden en helder water. Het is er heerlijk wandelen of fietsen. De natuur is hier prachtig. Wil je een spectaculair uitzicht over het eiland niet missen? Neem dan de kabelbaan naar Monte Capanne. Die start vanuit Marciana. In 15 minuten ben je boven. Deze kabelbaan is alleen in de zomer geopend. Er gaan ook wandelpaden naar de top. De berg steekt meer dan 1000 meter boven de Middellandse Zee uit. Een bezoek aan Portoferaio, de hoofdstad van Elba, loont ook de moeite. Kijk voor meer Elba-tips op deze site.

De prachtigste steden bij elkaar

In Toscane liggen de prachtigste steden bij elkaar. Het zijn stuk voor stuk aanraders. Florence, oftewel Firenze, met zijn bekende Duomo-kathedraal. Je kijkt natuurlijk ook even bij 'de David', het beroemde standbeeld van Michelangelo. Door naar Siena met het mooie plein Piazza del Campo en de vele smalle straatjes. En Pisa met zijn scheve toren. Ga je ook voor de bekende foto? En dan is er nog Luca, de stad met de honderd kerken en dat beroemde plein. Natuurlijk zijn er naast dit rijtje heel wat stadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De tien mooiste staan op een rij op deze site.