Milieuvriendelijke Bürstner buscamper op aardgas: de Eliseo CNG

De Eliseo C 543 is er nu ook als studiemodel met een hybride CNG (aardgas)-motor en een reservemotor op benzine.

Milieuvriendelijk alternatief

Een uniek studiemodel als milieuvriendelijk alternatief voor de diesel- en elektromotoren. Bürstner is voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen in de camperbranche. Ook als het gaat om alternatieve brandstofsystemen. Deze Eliseo C 543 buscamper heeft als basis de Fiat Ducato Natural Power. De motor heeft 134 pk. De Eliseo CNG rijdt voornamelijk op aardgas, maar heeft ook een benzinemotor.

CNG is natuurgas, benzine als back-up

Bij het rijden op zogenoemd groengas is de uitstoot van NOx en fijnstof nagenoeg nihil. De uitstoot van CO2 daalt. De Eliseo CNG voldoet aan de Euro VI D emmisienorm. Hiermee mag je elke milieuzone in. Er liggen vijf aardgastanks onder de vloer. De totale capaciteit is 22 liter. Je verliest zo geen interieurruimte. Het studiemodel heeft een actieradius van 400 kilometer. Daarna schakelt de motor automatisch over op benzine. De tankinhoud van 15 liter benzine is je back-up. Tijdens het rijden op benzine is de snelheid gelimiteerd op 90 kilometer per uur.

CNG is gecomprimeerd aardgas en in tegenstelling tot LPG geen raffinaderijgas, maar een natuurlijk gas. Nederland telt 180 tankstations met bio-CNG. In Duitsland zijn dat er 900 en in Italië zelfs1250. In Duitsland tank je bij meer dan de helft van de tankstations 100% bio-CNG uit afval. De brandstofbesparing ten opzichte van een benzineversie is 40%.

Blue flame - green trip

"Met de Eliseo CNG willen we onze branche nog meer inspiratie bieden voor een milieuvriendelijkere toekomst. Alternatieve motoren voor kampeerauto's zijn op dit moment ontworpen voor de lange termijn. De vraag is momenteel nog laag", zegt Jens Kromer, directeur van Bürstner. "Zodra we er echter in slagen het bereik te vergroten en de tankinfrastructuur verder te verbeteren, kan de ontwikkeling van alternatieve motortypen in de komende jaren verder worden ontwikkeld ." Of de Eliseo CNG in productie gaat is nog niet beslist.