5 x niet te missen

in Gelderland

Kröller-Müller

Het Kröller-Müller Museum ligt midden op de Veluwe. Daardoor combineert het kunst en natuur. Je ziet er de mooiste Van Gogh-collectie, maar ook topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. In de beeldentuin kijk je je ogen uit. Voor liefhebbers van architectuur zijn er de museumgebouwen van Henry van de Velde en Wim Quist, paviljoens van Rietveld en Van Eyck in de beeldentuin en Jachthuis Sint Hubertus in het park.

Rivierenroute fietsen

Een mooie gevarieerde fietsroute langs prachtige natuur en culturele hoogtepunten. Je fietst door het natuurgebied van de Bommelerwaard. Langs het oude vestigingsstadje Zaltbommel, Kasteel Ammersoyen en het indrukkwekkende slot Rossum. Maak een tussenstop bij recreatiegebied de Zandmeren. Voor watersportliefhebbers is hier van alles te doen. Er zijn restaurants en cafés met een schitterend uitzicht. Hier geniet je van een hapje en een drankje. De Grote Rivierenroute is 37 kilometer lang.

Kabouterbos

Klarenbeek heeft een mysterieus kabouterbos: Het Klarenbos. Vlakbij station Klarenbeek liggen verspreid over een afstand van een paar honderd meter allemaal kabouternederzettinkjes. Parkeren kan bij station Klarenbeek, vervolgens loop je naar de andere kant van de spoorlijn en ga je direct linksaf het grindpad in. Je ziet dan al snel het eerste wegwijzerbordje hangen. Bij de entree staat een kistje waar je wat geld kunt doneren. Kijk voor actuele informatie op de Facebook-pagina van het kabouterbos.

De Apenheul

Aapjes kijken kan nergens zo goed als in de Apenheul. Er leven bijna driehonderd apen. De stichting heeft financieel een moeilijk jaar achter de rug. De inkomsten halveerden, maar de uitgaven bleven gelijk. Je kunt ze helpen door iets te doneren en Vriend van de Apenheul te worden. Apen kijken is natuurlijk het leukste wat er is! Het is grappig, je kan er iets van leren én het is herkenbaar. Want apen lijken van alle dieren het meest op mensen. Grote kans dus, dat ook jij op een van de apen uit Apenheul lijkt. Naar de site.

Het Openluchtmuseum

Dit museum toont de geschiedenis van ons land. Hoe zag Nederland er vroeger uit? Met onder meer veel oude boerderijen en arbeidershuisjes. Maar ook een schaatsbaan in de winter. En dit jaar met een jarige tram. Want de tram in het Openluchtmuseum bestaat 25 jaar. Ook is er een speciale ambachtenroute. Zo kom je langs twaalf verschillende ambachten. Naar de site.