5 x niet te missen

in de herfst

Het bos

De herfst: je kunt ervan houden of het helemaal niks vinden. Voor wie bij de eerste groep hoort, is een boswandeling in dit jaargetijde een must. Herfstkleuren, paddenstoelen, wilde dieren. De bomen laten hun bladeren los, en egels en eekhoorns bereiden zich voor op hun winterslaap. Bij de vogels zien we de wintergasten komen en de zomergasten gaan. Zorg voor de juiste kleding, laarzen en een capuchon, en laat de wind en regen je vooral niet tegenhouden. Ga genieten van de prachtige kleuren en waai meteen uit. In een lokaal bos of in een natuurgebied. Kijk voor de mooiste Nederlandse bossen op deze site.

Het strand

Uitwaaien? Witte schuimkoppen, eindeloze stranden en de mooiste wolkenluchten. Met 250 kilometer aan strand hebben we in ons landje niets te klagen. In het noorden kun je wandelen door het unieke natuurgebied van eb en vloed. Op de Waddeneilanden kun je wadhoppen van eiland naar eiland. Even bijkomen in een strandpaviljoen, waarvan er de nodige het hele jaar open zijn. Of denk eens aan de prachtige natuurgebieden bij Zandvoort. Want behalve aan 9 kilometer strand ligt deze badplaats tussen twee prachtige natuurgebieden: Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Een stedentrip

Een stedentrip kan prima in dit jaargetijde. Bezoek Gent in België. Met een fotogeniek monumentaal centrum. Natuurlijk zijn er de Belgische biertjes, maar ook musea, tal van evenementen en een breed culinair aanbod. Parijs, de Franse hoofdstad, is altijd goed. Er valt zoveel te zien en te ontdekken. Of je nu voor de eerste of de twintigste keer gaat. Zoek de zon op in het Italiaanse Florence (foto). Bezoek de leuke festivals rondom olijven. En verdrink in het aanbod kunst en cultuur dat deze stad je te bieden heeft. In Duitsland is Münster een aanrader. Autoloos centrum en een opvallend raadhuis. De mooiste stad van Duitsland?

Herfst in Tirol

Tirol is het hart van de Alpen. De herfst heeft ook hier iets magisch. Het groen-blauwe kleurenpallet van de zomer, maakt plaats voor warme en bruinrode tinten van de herfst. De natuur verandert: de bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en zomerse temperaturen maken plaats voor koelere dagen. Het is dan ook de ideale tijd om de bergen in te gaan en te genieten van een actieve vakantie in het sfeervolle herfstlandschap. Bij elke stap het geluid van knisperende bladeren en omringd zijn met uitzicht op goudkleurige bossen. In Tirol zijn er vele routes te ontdekken die perfect zijn voor mooie herfstwandelingen.

De Franse Opaalkust

Wil je er even helemaal uit zijn? Dan is de Franse Opaalkust, net boven Normandië, een goede tip. We hebben het dan over Nord-Pas-de-Calais. Dat ligt tegen België aan. Je hebt hier onder meer tien kindvriendelijke badplaatsen. Stop onderweg in Lille en bezoek de plaatselijke dierentuin. Leuk met en zonder kids. De entree is gratis. Let op: hij is wel gesloten tussen december en februari. Ook Duinkerken en Calais zijn een bezoek waard. In die laatste stad kun je het Nausica-Aquarium bezoeken. Er zijn genoeg wandelroutes in de buurt, bijvoorbeeld door natuurreservaat Platier d'Oye. Ook geschikt voor rolstoelgebruikers en ouders met een kinderwagen. Ook zijn hier kastelen te bezoeken, zoals Château d'Hardelot en Musée.