Camper huren?

Lees onze tips

Een camper huren is altijd slim. Om erachter te komen welke het beste bij je past voordat je over gaat tot het kopen van je eigen kampeerauto bijvoorbeeld. Ook profiteer je met een huurcamper volop van alle lusten zonder vaste lasten. Waar moet je op letten als je een camper gaat huren?

Huur je voor het eerst een camper? De verhuurder geeft je dan vast een uitgebreide uitleg. Snap je iets niet vraag dan door. Het voorkomt problemen voor jou en eventuele schade voor de verhuurder. En er zijn nog meer zaken die aandacht verdienen.

Welke camper en waarvoor?

Campers huur je in vele soorten en maten. Oud, nieuw, groot en klein. Vanaf zo'n 500 euro tot ruim 1000 euro per week. Welke camper je huurt, hangt natuurlijk allereerst af van je budget. Kijk ook wat je wilt gaan doen. Wil je een Italiaans dorp bezoeken? Dan kies je een buscamper. Ga je met een groot gezin? Dan is een ruime alkoof prettig. Kijk voor de verschillende campersoorten naar onze video. Bedenk ook dat je met een B of BE rijbewijs niet meer dan 3500 kilo mag wegen. Dat lijkt veel, maar dat valt vaak tegen. Een camper is van zichzelf al zwaar. Ga je met vier personen plus alle bagage op reis, dan komt er nog flink wat bij. Vraag daarom wat het laadvermogen is. Zo weet je wat je nog kunt meenemen.

Prijzen vergelijken is altijd slim. Bedenk ook dat bij de huurprijs nog extra kosten komen. Waarborgsommen en zelf af te sluiten verzekeringen bijvoorbeeld. Die eerste krijg je terug als je de camper zonder schade weer inlevert. De verzekeringen kunnen per verhuurder verschillen. Vaak is een camper bij een verhuurbedrijf all-risk verzekerd. Ook is er meestal een eigen risico van 1000 euro. Die is soms af te kopen, maar niet altijd. Huurvoorwaarden kunnen ook verschillen. En let op een eventuele minimumleeftijd van de bestuurder.

Hoeveel kilometers ga je maken? Hoeveel kilometers zijn vrij? Soms is er een maximum. Ga je daaroverheen, dan moet je extra betalen. Dat kan flink oplopen. Zo kan de op het oog goedkoopste huurcamper achteraf flink duur uitpakken. Het loont al met al om even je huiswerk te doen voordat je huurt. Bedenk als laatste: boek zo vroeg mogelijk. Zeker in het hoogseizoen is de huurvoorraad al snel op.

Na dit alles heb je een gedroomde huurcamper gevonden. Je gaat hem ophalen. Waar let je allemaal op?

Laat je alles uitleggen. Zeker als je voor het eerst met een camper op pad gaat. Zo heeft een camper 12 volt en 230 volt en zit er een gasinstallatie in. Een moderne koelkast kiest daar zelf tussen. Maar je kunt het ook handmatig instellen. Wat gebruik je wanneer en waarvoor? Zit er een gasfles in en is die vol? Weet je wat je moet doen als het gas op is? Waar kun je de watertank bijvullen? Hoe leeg je de toiletcassette en de grijswatertank?

Wat zit er bij de camper en wat niet? De standaarduitrusting kan nogal verschillen. Van campingstoel tot stroomkabel. Van serviesgoed tot beddengoed. Van haringen voor de luifel tot toiletvloeistof.

Loop een rondje om de camper

Kijk naar eventuele schade (vergeet het dak niet) en laat die vastleggen. Zowel binnen als buiten. Maak gerust foto's. Dan heb je iets om op terug te vallen bij eventuele onenigheid.

En dan op weg.

Weet wat de maximumsnelheid is. Mag je overal wildkamperen? Heb je proviand voor de eerste dag of dagen? Plak een briefje op het dashboard met de afmetingen van de camper. Vooral de hoogte is handig. Bij twijfel kun je op het briefje kijken. Vergeet bij vertrek niet de stroomkabel af te koppelen. Klinkt flauw, maar je bent zeker de eerste niet die dit vergeet. Probeer waterpas te staan. Dat is beter voor de werking van je koelkast en de afvoer van douche en wasbak. Vergeet het dakluik(en) niet te sluiten voor vertrek.

Een camper huren is populair. Zoals al geschreven: boek als het even kan zo vroeg mogelijk. Veel verhuurbedrijven moeten in het hoogseizoen 'nee' verkopen.

Een camper huren kan door heel Nederland, onder andere bij:

- Mobildrome in Brabant

- Averesch Campers in Rijssen

- Buscamper Nederland in Culemborg