Het Duitse Moezeldal: meer dan wijn

De maand september staat in het Moezeldal in het teken van de wijnoogst én de daarbij behorende wijnfeesten. Maar de Duitse regio heeft meer te bieden dan alleen een smakelijke Riesling.

Uit een sprookjesboek

Prachtige groene hellingen, wijngaarden, schilderachtige dorpjes vol vakwerkhuizen, indrukwekkende kastelen en natuurlijk de rivier, die zich kronkelend een weg door het landschap baant. Het Duitse Moezeldal lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen. En dat op slechts een kleine vier uur rijden vanaf Utrecht.

De Moezel ontspringt in de Franse Vogezen en mondt bij het Duitse Koblenz uit in de Rijn. Tussen Trier en eindpunt Koblenz ligt het Moezeldal. Een regio waar veel wijnbouw plaatsvindt, maar die nog heel veel meer te bieden heeft.

Fietsen en wandelen Het Moezeldal is zeer geschikt om per fiets te verkennen. Er ligt ruim duizend kilometer aan fietsroutes. Hoewel de regio heuvelachtig is, zijn er ook veel vlakke fietspaden.

Populair onder fietsers is de Moselradweg, een 269 kilometer lange route die begint in het Franse Thionville en eindigt in Koblenz.

Ook voor wandelaars is het goed toeven in de Moezelstreek. Je kunt natuurlijk je eigen wandeling samenstellen, maar er zijn ook veel uitgezette routes. De Moselsteig is een populaire lange afstandswandeling. Houd je wel van een uitdaging? De Calmont Klettersteig is slechts drie kilometer lang, maar hij voert wel over de steilste wijngaard van Europa: klimmen dus!

Steden en dorpjes Authentieke dorpjes, toeristische trekpleisters en oude steden. Je vindt het in de Moezelstreek. Om met die laatste te beginnen: Trier is zeker een bezoek waard. De oudste stad van Duitsland heeft een indrukwekkende poort – de Porta Nigra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, een gezellig marktplein omringd door kleurrijke, historische panden en de mooie Römerbrücke. Minder oud, maar zeker net zo levendig is Koblenz. Je kunt hier prima shoppen.

Dat kan ook in Cochem, maar dat zou zonde zijn. De tijd kun je beter anders doorbrengen in een van de mooiste stadjes aan de Moezel. Bezoek de Reichsburg, bewonder de vakwerkhuizen en geniet van de sfeer. Nog niet uitgeslenterd? Breng dan een bezoek aan bijvoorbeeld Beilstein, Traben-Trarbach, Brodenbach of Bernkastel Kues.

Burchten en kastelen Ben je een liefhebber van kastelen, dan zit je goed in het Moezeldal. Je vindt er bijzonder veel imposante exemplaren. Pronkstuk is het sprookjesachtige Burg Eltz bij Wierschem. Het ligt op een heuvel en ademt een magische sfeer.

Maar de Moezelstreek heeft meer burchten en kastelen die een bezoek waard zijn, zoals de Reichsburg Cochem, Burg Bischofstein, Burg Arras, Burg Thurant, Burg Pyrmont, Burchrtuine Ehrenburg en Fort Ehrenbreitstein.

Ontdek de rivier Een bezoek aan het Moezeldal is natuurlijk niet compleet zonder een boottochtje. Vanaf het water ziet alles er toch weer anders uit. Vaar langs de dorpjes en geniet van het sprookjesachtige uitzicht. In diverse plaatsen bieden verschillende rederijen rondvaarten aan, al dan niet inclusief eten, drinken en muziek.

Wijnbouw En dan komen we eindelijk uit bij de wijn. In de Moezelstreek kun je er niet omheen. De veelal op steile hellingen gelegen wijngaarden beslaan in totaal zo’n elfduizend hectare grond. De voornaamste druivensoort is Riesling.

In september en oktober staat de Moezelstreek in het teken van de druivenoogst. In veel dorpen gaat dit gepaard met wijnfeesten. Dat betekent gezelligheid, muziek en heel veel wijn. Wat ons betreft is dit dus de ideale periode voor een bezoek aan deze veelzijdige Duitse regio.

Meer weten over de Moezelstreek? Verderop in dit Campingtrend Magazine zetten we nog wat highlights en campings voor je op een rij.