Welkom in Istrië

De zon weerspiegelt in het kraakheldere water van de baai. Op zee dobbert een vissersboot en vanuit een restaurant in het haventje stijgen heerlijke geuren op. Welkom in Istrië!

Italië, Joegoslavië, Kroatië

Steeds meer Nederlandse vakantiegangers weten de weg naar Kroatië te vinden. Onder kampeerders is vooral de regio Istrië populair. Niet verwonderlijk, want naast een lekker klimaat, heerlijk eten, mooie baaien en lange stranden is Istrië ook rijk aan cultuur én is er een groot aanbod aan campings.

Istrië ligt in het noordoosten van Kroatië. Tussen de twee wereldoorlogen in hoorde het schiereiland bij Italië, maar na de Tweede Wereldoorlog is het toegewezen aan Joegoslavië. Sinds de burgeroorlog, die het land in de jaren 90 uiteen deed vallen, hoort het bij Kroatië.

Badplaatsen Dankzij de warme zomermaanden en lange kustlijn is Istrië een ideale bestemming voor zonaanbidders. Toch is het goed te weten dat het overgrote deel van de stranden uit rotsen en kiezels bestaat. Een van de weinig badplaatsen waar je wel een zandstrand vindt, is Medulin in het uiterste zuiden. Het populairste strand is Bijeca. Je ziet hier veel gezinnen met kinderen, mede omdat het water hier nog lang ondiep is. Even verderop ligt het historische Pula, de grootste stad van Istrië. Het Romeinse amfitheater is hier een van de must sees.

Rovinj en Poreč Het schilderachtige Rovinj met zijn historische, autovrije centrum is misschien wel het meest romantische stadje van Istrië. Niet verwonderlijk, want de kronkelende smalle straatjes, de mooie doorkijkjes en huisjes met pastelkleurige geveltjes maken Rovinj de ideale badplaats voor een verliefd stel.

Jongeren die al die romantiek maar niets vinden, zullen aan hun trekken komen in de badplaats Poreč. De vele discotheken zorgen hier voor veel nachtelijk vertier.

Terrae Magicae Dat Istrië meer te bieden heeft dan zon, zee en leuke badplaatsjes bewijst het magisch aandoende binnenland, dat niet voor niets de bijnaam Terrae Magicae heeft. Er zijn veel mooie bergdorpjes, waarvan Motovun in Centraal-Istrië het bekendste is. Vanuit het hooggelegen dorp heb je een prachtig uitzicht. Wandelaars komen aan hun trekken in natuurpark Ucka in het oosten van de Istrië; 160 vierkante kilometer ongerepte natuur, ruige rotspartijen, kleine dorpjes en bijzondere flora en fauna. Als je geluk hebt kom je tijdens een van je tochten misschien zelfs een vale gier tegen.

Eilanden voor de kust Kroatië wordt ook wel het land van de duizend eilanden genoemd. Ook voor de kust van Istrië liggen een paar pareltjes. De bekendste is de Brijuni archipel, dat in zijn geheel is uitgeroepen tot nationaal park. De groep omvat veertien eilanden, waarvan Veliki Brijun de grootste is. De Joegoslavische oud-president Tito had hier een buitenverblijf.

Leuk voor een dagtripje is ook Crveni Otok voor de kust van Rovinj. Het is goed toeven op de kiezel- en rotssstranden op deze eilanden – eigenlijk bestaat Crveni Otok uit twee eilanden: Sveti Andrija en Maskin.

Keuken om van te watertanden Istrië ligt naast Italië. Dit vindt zijn weerslag in de keuken. Veel restaurants serveren pizza's en pasta's. Maar het zou zonde zijn je niet te wagen aan de lokale gerechten. Liefhebbers van verse vis en zeevruchten komen aan hun trekken in de vele kustplaatsjes. De vis van de dag is het proberen waard. Verder staat Istrië bekend om zijn truffels. Je komt er zowel zwarte als witte tegen. Bezoek je Istrië in de lente of vroege zomer? Proef dan zeker wilde asperges. Deze lokale specialiteit staat dan bij veel restaurants op de menukaart.

En dan hebben we ook nog de wijnen uit Istrië. Ben je een liefhebber? Ga dan echt langs bij lokale wijnboeren!

Meer weten over Istrië? Verderop in dit Campingtrend Magazine zetten we nog wat highlights en campings voor je op een rij.