Veelzijdig en lekker dichtbij

Ontdek de Belgische Ardennen

Heuvels, bossen, dorpjes, kloosters, kastelen en ruïnes. In de Belgische Ardennen vind je het allemaal. Dat maakt het gebied een geliefde vakantiebestemming. En dat op een relatief kleine afstand van Nederland.

Hoge en Lage Ardennen

De Ardennen zijn verspreid over drie landen: Frankrijk, Luxemburg en België. Wij richten ons in dit artikel op het Belgische deel, een gebied waar natuurliefhebbers, sportievelingen, cultuurzoekers en smulpapen aan hun trekken zullen komen.

De Ardennen zijn op te delen in de Hoge en de Lage Ardennen. Ten noordoosten van de rivier de Ourthe liggen de Haute Ardenne. Zoals de naam al doet vermoeden is dit het hoogste gedeelte van de regio. Je vindt er ook het hoogste punt van België. De top van Signaal van Botrange ligt op 694 meter. Als het hier goed heeft gesneeuwd kun je in dit gebied heerlijk langlaufen. De Lage Ardennen vind je in het zuidwesten. De heuvels zijn hier zelden hoger dan 500 meter.

Sportief in de natuur Voor mensen die houden van outdooractiviteiten zijn de Ardennen een waar paradijs. Natuurlijk kun je het houden bij rustige wandelingen, maar ook als je wat meer actie wilt, kom je in de Ardennen aan je trekken. Zo liggen er veel moutainbikeroutes, van eenvoudig tot uitdagend. De omgeving van Houffalize is the place to be als je graag op de fiets stapt. Eigenlijk kun je de Ardennen niet bezoeken zonder te kanoën. Dit kan onder meer op de Ourthe. Nog meer adrenaline nodig? Ga dan rotsklimmen, tokkelen en abseilen of wurm je door smalle gangen in een van de vele grotten. Spanning gegarandeerd.

Dorpjes en kastelen

In de Belgische Ardennen vind je veel kastelen. Een van de grootste is dat van Walzin. Het staat op een heuvel aan de oever van rivier de Lesse. Het kasteel zelf kun je niet bezoeken, maar tijdens een kanotocht over de Lesse heb je een prachtig uitzicht op het imposante bouwwerk. Wandel je liever door authentieke dorpjes? Zet dan Wéris, Fagnolle, Vierves-sur-Viroin, La Roche-en-Ardenne en Torgny maar op de lijst. Ook de steden Durbuy, Dinant, Spa, Namen, Malmedy, Verviers en Houffalize zijn een bezoekje waard.

Culinair genieten Bij België denk je al snel aan frieten met een biertje, maar de Ardennen bieden op culinair gebied meer dan dat (al kun je er heerlijk friet eten en zijn er talrijke brouwerijen die een bezoekje meer dan waard zijn). De inwoners van de Ardennen zijn echt bourgondiërs die zich graag tegoed doen aan streekproducten. In de herfst- en wintermaanden zul je in veel restaurants wildspecialiteiten op de kaart zien staan. Ook lokale kaas ontbreekt niet; van zachte geitenkaas tot sterke schimmelkaas. De Ardenner ham en ambachtelijke bonbons zijn eveneens een genot voor de smaakpapillen.

Kamperen in de Belgische Ardennen Ben je al enthousiast geworden en wil je gaan kamperen in de Belgische Ardennen? Lijkt ons geen slecht idee. Er zijn best veel campings te vinden, van klein en knus tot groot en luxe. Verderop in dit Campingtrend Magazine zetten we een aantal campings voor je op een rij.