5 x niet te missen

aan de Costa Dorada

Tarragona Cathedral

De grote kathedraal van Tarragona is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. Hierdoor zie je verschillende bouwstijlen door elkaar heen. Het bouwwerk is 110 meter lang, 55 meter breed en 26 meter hoog. Voor de kathedraal een plein en aansluitend een winkelstraat. Binnen onder meer een reuzegroot orgel en een gouden altaar. Naast de hoofdzaal met zijn gigantische pilaren is er ook een ridderzaal en er zijn diverse gebedkamers.Verder is er een mooie binnentuin met meerdere fonteinen. Er is ook een museum in de kathedraal gevestigd. Een bezoek is het geld voor de entree zeker waard.

Siurana

Het middeleeuwse dorpje Siurana met zijn kleine kerkje is een absolute must. Al is het alleen maar voor het ongelooflijk mooie uitzicht dat je hier kunt bewonderen. Voor velen is dit het mooiste dorpje van de hele Costa Dorada. Het ligt midden in een natuurpark, dus aan de omgeving zal het zeker niet liggen. Mede omdat het ook nog eens bovenop een bergtop is gelegen. Wie graag wandelt, zal de hier aangelegde wandelpaden zeer waarderen. Loop je door het dorpje, dan waan je je in de 8e eeuw. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Buiten het dorp kun je de ruïnes van een oud Moors kasteel bezoeken.

Klooster van Poblet

Kastelen, kerken, hunnebedden en kloosters. Je kunt er hier genoeg van zien. Het klooster van Poblet wordt omringd door een 650 meter lange muur met negen torens. Binnen de muur een aantal pleinen en een kerk. En de huizen waar de monnikken vroeger in woonden. Poblet maakt onderdeel uit van een groepje van drie kloosters: de Clister kloosters. Gesticht door een groepje monnikken rondom wijngaarden waar wijn werd verbouwd. Het klooster van Poblet werd in 1940 grondig gerestaureerd. Dat was nodig, mede door een verwoestende brand in de 19e eeuw. Van de drie is Poblet het dichtst bij de kust.

Sitges

Een van de populairste en bekendste bestemmingen in deze streek. Prachtige stranden en een mooie boulevard. Een middeleeuws centrum en genoeg vertier. Om met de stranden te beginnen: dat zijn er welgeteld zeventien. De stranden die het dichtst bij het centrum liggen, hebben de meeste voorzieningen, maar zijn daardoor ook het drukst bezocht. Breng zeker een bezoek aan de kerk van Sant Bartelomeu en Santa Tecla, het symbool van deze stad. De kerk ligt direct aan het water. De hier jaarlijks gehouden gaypride is een van de drukst bezochte van Europa. Het oude centrum heeft mooie gebouwen zoals de markthal en het gemeentehuis.

Playa de la Pineda

La Pineda is een jonge stad, ontstaan in de jaren zestig. Van hieruit kun je gaan feesten in Salou, naar het schitterende Reus of naar Tarragona. Het ligt allemaal in de buurt. Het strand hier is 3,5 kilometer lang en volgens velen het beste van de Costa Dorada. Kristalhelder water en een langzaam aflopende kust. Alle faciliteiten zijn aanwezig. Van toiletten, douches en ligstoelen. Er is ruimte voor veel watersporten.