De vakantie is echt begonnen als de luifel staat.

Caravanluifels: de keuze is reuze

De schuifluifel

De caravanluifel beschermt tegen regen, zon en wind. Je kunt heerlijk buiten zitten, ongeacht het weer. Caravan op zijn plek, luifel uit en dan eerst een bakje koffie of een koel drankje. De vakantie is begonnen. Er zijn veel soorten luifels. De eenvoudigste – en ook goedkoopste – is de zogenaamde schuifluifel; een doek met een pees. Die schuift in de rail aan de caravan. Vervolgens zet je twee of drie stokken ervoor. Scheerlijntje strak spannen en klaar. Een voorbeeld van een schuifluifel is de Doréma Kreta. Hij is 2,20 meter diep. Deze is onder meer verkrijgbaar bij de winkels van Teun Kamperen. Al naar gelang de gewenste lengte (de zogenoemde omloopmaat) loopt de prijs op. Momenteel vanaf 149 euro tot aan 209 euro. Deze prijs is exclusief frame.

Handig: een luifel met een zijwand voor links of rechts

Deze luifel staat met drie stokken en heeft een zijwand die je naar wens links of rechts kunt zetten. Zo zit je lekker uit de wind, of uit het zicht. Dat kan per plekje verschillen. Een zijwand die zich aanpast is daarom wel zo prettig. De Doréma Kreta weegt 6,3 kilo. Het doek is Ten Cate all season. Deze polyestersoort is erg sterk en duurzaam. Een schuifluifel is er al vanaf zo'n 30 euro exclusief frame.

De boogluifel

De boogluifel is populair. Het is een schuifluifel die uitblinkt in opzetgemak. Je schuift het doek met de pees door de rail van de caravan. Vervolgens schuif je één buis door het doek aan de voorkant. Die buis zet je met behulp van een lange strip – met aan elke kant een gat – vast in een boog. Scheerlijnen spannen en de luifel staat. Een voorbeeld is de Obelink Soleil. Deze 2,5 meter diepe boogluifel kost 69 euro.

Ook met zijwanden, ramen en een voorkant

De boogluifel (niet de hier genoemde Soleil) is desgewenst vaak uit te breiden met zijwanden, al dan niet met ramen. Ook een voorkant kan erin. Je maakt dan van je luifel een voortent. Op koele avonden is dat een uitkomst.

De zak- of etuiluifel

Een zak- of etuiluifel hangt permanent aan de zijkant van de caravan in de rail. Op de camping rits je de zak of het etui open. Vervolgens draai je de luifel handmatig uit en zet je aan weerszijden de poten uit. Even spannen, scheerlijntje vast en klaar. Snel en gemakkelijk. De uitval is meestal 2,5 meter en hij is er in verschillende lengtes. Zo kun je rekening houden met de vorm van de caravan. Hij past niet altijd van voor tot achter. Dit type luifel is uitermate geschikt voor mensen die niet lang op dezelfde plek blijven staan.

Om te toveren tot complete voortent

Het is mogelijk om zijwanden en voorwanden te bevestigen en zo van de luifel een tent te maken. Een voorbeeld is de zogeheten Safariroom. Bekende merken die een dergelijke luifel aanbieden, zijn Thule en Fiamma. De Fiamma Caravanstore is er vanaf zo'n 250 euro.

De cassetteluifel

De cassetteluifel, dat is pure luxe. Je draait hem in je eentje eenvoudig in of uit. De luifel zit aan de wand of op het dak van de caravan gemonteerd. De laatste versie is eventueel weer mee te nemen naar de volgende caravan. De luifel zit goed beschermd in een cassette en gaat daardoor lang mee. Wist je dat er zelfs cassetteluifels met een windsensor bestaan? Als het te hard waait, draait de luifel automatisch in. Ook als je op dat moment door dat leuke Italiaanse dorpje loopt. Wind is sowieso de grootste vijand van elke luifel. Draai hem daarom voor de zekerheid op als je naar bed gaat of als je een uitstapje maakt. Het weer kan heel snel omslaan. Bij harde wind kan niet alleen de luifel schade oplopen, maar ook de caravan.

Schroeven of lijmen

Een cassetteluifel is relatief zwaar. Let daarom ook even op het laadvermogen van de caravan. Het monteren zouden wij aan de vakman overlaten, al is het volgens sommigen best zelf te doen. Je kunt dan kiezen voor schroeven of lijmen. Ook hier zijn de bekendste merken Thule-Omnistore en Fiamma. Prijzen (afhankelijk van de maat) vanaf zo'n 500 euro.

De opblaasbare luifel

De opblaasbare luifel heeft tal van voordelen. Zo is het opzetten gemakkelijk. Je hoeft niet te slepen met een zwaar buizenframe. Oppompen gaat snel dankzij een tweeweg-pomp of een pomp op 12 volt. De luifel staat stabiel. Mocht het toch een keer misgaan met een storm, dan hoef je niet bang te zijn voor beschadigingen aan de caravan door de tentstokken. De modellen zijn doorgaans universeel en passen daarmee op de meeste modellen caravans.

Snel, lichtgewicht, geen beschadigingen

De Kampa-Dometic Sunshine Air Pro is er in drie verschillende maten: 3, 4 en 5 meter breed. De eerste weegt 7,5 kilo. Voor dit model zijn ook zijwanden verkrijgbaar. Deze luifel is er vanaf zo'n 375 euro. Lees hier ons artikel.