Vakantie in het buitenland: het kan weer

Wildkamperen in Noorwegen

Scandinavië is populair bij de kampeerder. Want rust, natuur en ruimte is precies wat veel mensen zoeken. En dat hebben ze daar in overvloed. In dit magazine kijken we daarom naar vakantieland Noorwegen in de herfst.

Wildkamperen:er zijn regels

Geen zon, zee en strandvakantie. Naar Noorwegen ga je voor andere dingen. In deze tijd vooral ook voor de rust en de ruimte die het land te bieden heeft. De herfst is een prima periode om dit land te ontdekken. Het noorderlicht laat zich zien en de walvissen komen tevoorschijn. Veruit de meest populaire activieteit in deze tijd van het jaar: wandelen. Natuurlijk zijn ook de fjorden en de steden met hun eigen karakter de moeite waard. En wist je dat je in Noorwegen adembenemende treinreizen kunt maken? Je krijgt de meest onvergetelijke uitzichten te zien. Je mag wildkamperen, maar er zijn regels.

In Noorwegen mag je wildkamperen. Dat noemen ze het allemansrecht. Je mag een tent opzetten in de natuur. Of een camper natuurlijk. Wel zijn er regels aan dit allemansrecht. Zo moet je afstand houden (minstens 150 meter) van 'gecultiveerd land en privéterreinen'. Je moet de plek zo achterlaten als je hem hebt gevonden. Een kampvuur maken is niet overal toegestaan. Ook laat je een kampvuur nooit onbeheerd achter. En je zorgt ervoor dat het helemaal is gedoofd als je vertrekt. Wil je langer dan één nacht blijven staan, dan moet je in sommige gevallen toestemming vragen.

Je kunt in Noorwegen bijna overal gaan en staan waar je wilt. Het recht om rond te zwerven heet hier allemansretten. Het maakt sinds 1957 deel uit van de wet op openluchtrecreatie. Door dit recht kan iedereen hier van de natuur genieten. Dat maakt dit land ook zo'n heerlijk vakantieland. Gebruik je gezond verstand en respecteer de natuur. Dan kan het bijna niet fout gaan. Het legen van je kampeertoilet kan bijvoorbeeld op de speciaal daarvoor aangegeven plaatsen. Dat ergens anders doen is ten strengste verboden. Gezond verstand. Je mag overigens ook zonder vergunning vissen in zout water. Voor de bbq.

Noorwegen heeft de naam duur te zijn. Kijk op deze site voor een overzicht van de prijzen en hoe je geld kunt besparen:

opnaarnoorwegen.nl

Met de caravan of camper naar Noorwegen? Lees dan de tips op deze site. Compleet met een ruim aanbod aan campings en veel wetenswaardigheden.

VisitNorway.nl