5 x niet te missen

Noorwegen

The World's End

Oftewel Verdens Ende. Zie de foto bovenaan. Het is een van de vijf world's ends die er in de wereld zijn. Met een adembenemend uitzicht op het fjord en het beroemde stenen huisje dat dienst doet als vuurtoren. Het Vippefyret staat er al sinds 1932. De plek ligt net buiten Tønsberg in het Færder National Park. Het is zowel met de auto/camper als met de bus te bereiken. Vanuit Tønsberg staat de route aangeven met borden. Je doet er ongeveer een half uur over. Je kunt hier prima zwemmen. Een bezoek bij slecht weer is een heel ervaring apart. Je ziet de woeste zee op een veilige afstand. Kijk hier voor meer informatie.

Tromsø

De hoofdstad van de Noordpool, waar de zon nooit ondergaat. Ga eens luisteren naar een midzomernacht-concert. Of bezoek de arctische kathedraal. Ga zeehonden begroeten in Polaria. Wil je de geschiedenis van de stad leren kennen? Breng dan een bezoek aan het Polar Museum. Neem de kabelbaan naar de top van de berg Storsteinen. Je beloning is een fantastisch panoramisch uitzicht. Je kunt ook de Sherpatrap nemen. Tenminste... als 1200 treden geen probleem voor je zijn. De honderden bergtoppen lenen zich perfect voor een gezinswandeling. Maar desgewenst ook voor een pittige hike. Meer info.

Wildlifesafari

Maak foto's van de meest fantastische zeewezens. Of sta oog in oog met het wezen dat de laatste ijstijd heeft overleefd. Op een respectabele afstand dan natuurlijk. Meedoen aan een begeleide wildsafari is een onvergetelijke gebeurtenis. Je ziet walvissen, muskusossen en elanden. Maar ook de kleine prachtige papagaaiduikers en de nodige roofvogels. En de – een beetje enge – koningskrab. Zoals Lonely Planet het stelt, is Noorwegen het laatste toevluchtsoord in Europa voor een aantal van de meest intrigerende wilde diersoorten. Van een begeleide safari hebben de dieren zelf de minste last.

Noordkaap en fjorden

We kunnen niet kiezen. Dus we doen de Noordkaap én de fjorden. Veel mensen gaan speciaal voor de fjorden naar dit land. Je kunt ze vinden aan de hele westkust, van Oslo tot aan de Noordkaap. Er zijn prachtige autoroutes die je kunt volgen. En dan de Noordkaap. Hij staat bij velen op de bucketlist. In de zomer is het hier 24 uur per dag licht. Middernachtszonperiode is letterlijk zonlicht om 12 uur 's nachts. De hele dag naar het einde van de wereld staren. De elanden en de pappegaaiduikers houden je in deze periode graag gezelschap. Jos en Ineke konden het Noorderlicht in 2016 van hun bucketlist schrappen. Lees het hier.

Sensationele treinreizen

Er zijn acht verschillende treinroutes. Een aantal daarvan worden gezien als de mooiste van de wereld. Je reist niet alleen naar je eindbestemming, maar doet een prachtige ervaring op onderweg. Daar komt uiteraard nog bij dat dit een heel duurzame manier is om dit land te verkennen. Zo is er de 729 kilometer lange Nordland-spoorlijn tussen Trondheim en Bodø. De passagiers maken een tocht door een adembenemend landschap dat varieert van aparte Noordse kustlandschappen tot kleine dorpjes in het binnenland en hoge bergen. Wil je alle routes bekijken? Ga dan naar deze site.