Welke ideeën slaan aan bij de caravan- en camperkoper?

De trends voor seizoen 2021

Trend: de boegkeuken, liefst met een groot panoramaraam erboven.

In de 2021 caravanmodellen staat steeds vaker een boegkeuken. We zien hem onder meer bij Adria, Kabe, LMC, Dethleffs en Knaus. De boegkeuken staat helemaal voorin onder het raam. Boven het raam bijna altijd een tweede panoramaraam. Ook al helemaal hip. Je kunt zo, tijdens het koken volop genieten van het uitzicht. Het keukenblok beslaat de hele breedte van de caravan en is daarmee prettig ruim. De zithoek krijgt een plek in het midden van de caravan. Een caravanbreedte van 2,50 meter is voor de doorgang naar achteren een plus, maar geen vereiste.

Het panoramaraam boven keuken of zithoek

Het genoemde panoramaraam valt ook in de smaak. Niet alleen boven de keuken, maar ook op andere plekken. Lekker comfortabel in de zithoek relaxen met uitzicht op de sterrenhemel kan bijvoorbeeld in de Adria.

Trend: face-to-face zitgroep verovert camperland

Het begon als een probeersel. Nu heeft bijna elk campermerk wel een model waar een zogeheten face-to-face zitgroep in zit. Al heeft het hier en daar een andere naam. De essentie is hetzelfde: twee banken in lengterichting tegenover elkaar. Dat is riant zitten en doet daarnaast heel ruimtelijk aan in het interieur. Een veel gevraagde opstelling.

Bank om te toveren tot zitplaats met gordel

Van de twee lengtebanken kun je vaak twee in rijrichting geplaatste zitplaatsen maken. Compleet met gordel en dus goedgekeurd voor gebruik tijdens de rit. Dat is extra handig!

Trend: een koelkast aan de kopse kant

Een andere trend: de koelkast aan de kopse kant van het keukenblok. Dat heeft een groot voodeel: je hoeft niet steeds naar binnen voor een koud drankje. Je kunt zowel van binnen als staand bij de schuifdeur buiten iets uit de koelkast pakken. Dat scheelt de nodige keren die instaptrede op en af. En dat is reuzehandig, vinden wij. Zeker als je ook nog eens een deur hebt die aan beide kanten scharniert. Daar is best even over nagedacht. Op de foto als voorbeeld de koelkast in de Carado Vlow buscamper. Zit de koelkast niet aan de kopse kant, dan zijn er weer andere handige oplossingen mogelijk. Zoals een doorgeefluik of een uitschuiftafel.

Doorgeefluik en uitschuiftafel

Behalve een koelkast aan de kopse kant heeft het keukenblok soms nog meer verrassingen in petto. Zo trek je bij de nieuwe MegaMobil buscamper aan de onderkant van het keukenblok een plank naar buiten die prima dienst kan doen als tafel. Stoeltjes ernaast en ontbijten maar. En het keukenkastje is ook vanaf buiten te openen. Zo hoef je zelfs voor een bordje of een glas niet eerst naar binnen.

Het hefbed was tot nu alleen te vinden in familiecaravans. Voor als er zoveel mogelijk slaapplaatsen nodig waren. Het hefbed is nu ook ontdekt als ruimtebespaarder in de compacte caravan. Een tweepersoons indeling. De keuken helemaal achterin, een eindkeuken. En voorin een comfortabele loungezit met een L-vormige bank. Wil je gaan slapen? Dan laat je het elektrische hefbed zakken.

Bijzonder Bürstner

Bürstner noemt zichzelf de uitvinder van het hefbed in de caravan. De bijzondere Bürstner Premio Plus 410 TS heeft een indeling met een zogenoemde lounge achterin de caravan. Geen rondzit, maar een relaxte hoekbank. Daarboven hangt het tweepersoons hefbed.

De Premio Plus 410 TS weegt rijklaar 1070 kilo. Hij mag tot 1360 kilo worden beladen. Dat is 290 kilo aan bagage. De opbouwlengte is 4,76 meter. Hij is 2,32 meter breed en 2,71 meter hoog. De Premio Plus 410 TS is er vanaf 18.480 euro.

Trend: de compacte caravan met hefbed

Trend: de caravan met kinderkamer

De caravan met kinderkamer mag zich verheugen in een stijgende belangstelling. Niet vreemd, nu ook jonge gezinnen met kinderen het kamperen opnieuw hebben ontdekt. Er zijn indelingen met stapelbedden, soms wel drie boven elkaar. Elk met een eigen lampje en soms ook met een eigen raam. De onderste bedden zijn weg te klappen en dan ontstaat er extra bagageruimte. Voor de fietsen of de skelter.

Eigen speelkamer voor de kids

Het gedeelte waar de kinderen slapen is meestal af te scheiden van de rest van de caravan. Zo kunnen de kinderen ongestoord van hun nachtrust genieten. Wil je het helemaal luxe? Dan hebben de kids ook nog hun eigen zithoekje. Om heerlijk te kleuren, lezen of een spelletje doen. In hun eigen speelkamertje. Op de foto hiernaast de Dethleffs Aero 500 QSK zoals wij hem in 2021 gaan gebruiken.