5 x niet te
missen

De Franse Alpen

Mont Blanc

Natuurlijk beginnen we met de hoogste berg. Met 4804 meter is hij het icoon van de Franse Alpen. Je moet een goede klimmer zijn om hem te bedwingen. Zover gaat onze liefde niet. Maar met een kabelbaan vanuit Chamonix, een voetbrug en een lift kom je op het uitkijkplatform op een hoogte van 3842 meter. Hier heb je het mooiste uitzicht op de witte berg. Er is ook een tiendaagse Tour du Mont Blanc trektocht. Je loopt dan 160 kilometer.

Route des Grandes Alpes

Deze route kun je rijden als er geen sneeuw ligt. Dus zeg van juli tot oktober. Hij is 680 kilometer lang. Hij begint bij Thonon-les-Bains aan het meer van Genève en eindigt in Menton aan de Franse Rivièra. De route is per auto of fiets af te leggen. Je doorkruist drie nationale parken en neemt zestien bergpassen mee. Je komt langs bergmeren en dorpen. De natuur is schitterend. Neem vooral de tijd en stap uit op de mooie plekken.

Nationale parken

Wandelen door de nationale parken. Mooier zal het niet worden. Bij Nice in het zuiden, op de grens met Italië, ligt het prachtige 700 vierkante meter grote Parc national du Mercantour. Het Parc National des Écrins ligt tussen Gap, Briançon en Grenoble. Met honderd bergtoppen boven 3000 meter en zo'n veertig gletsjers. Het park National de la Vanoise ligt in het departement van de Savoie in de Rhône-Alpes bij Italië.

Grenoble

Het is de grootste stad van het Alpengebied: Grenoble. Vandaar de bijnaam 'hoofdstad van de Alpen'. De stad ligt centraal tussen drie berggebieden van de Vercors, de Écrins en het Massif des Bauges. Je treft er een leuk middeleeuws centrum. De verdedigingswerken, de Bastille, is een aanrader. Het ligt op een heuvel en is bereikbaar met een kleine kabelbaan. ­

Mont Ventoux

Eigenlijk niet eens zo bijzonder: de 1912 meter hoge Mont Ventoux. Maar als Nederlander moet je er zijn geweest. Dat heeft alles te maken met de Tour de France. Je kunt met de auto, de fiets of al wandelend naar boven. Er zijn drie beklimmingen. De 'enige echte' begint in Bédoin. Het is ook de zwaarste. De top ligt 21,4 kilometer verder. Boven wacht je een gezellige drukte en een schittterend uitzicht. De zonsondergang is hier adembenemend mooi.