5 x niet te
missen

In eigen land

De bossen

We hebben behoorlijk wat bos in ons land, dus zijn de bossen meestal dichtbij. Ze zijn vaak niet zo groot, maar wel heel bijzonder. Neem het Wallebos in Friesland. Het ligt bij – en zelfs in – het dorp Beesterzwaag en ontstond omdat de adel hout nodig had voor hun haarden. Wandelen tussen de eiken en de beuken door. Ooievaars die overvliegen. Wandelen in het bos kan in elk seizoen en is gezond.

De duinen

Struinen door de duinen. Altijd een lekker uitje. We hebben duingebieden die zo groot zijn dat je de zee niet eens hoeft te zien. Zoals Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Gelegen in Noord-Holland bij Overveen. Vol met kronkeldennen en duinviooltjes. Luister naar de vogels en volg het slingerpad. Dat pad is 16 kilometer lang. Onderweg kom je Koninkspaarden en hooglanders tegen.

De heuvels

Heuvelwandelen? Jazeker, het kan in ons eigen vlakke land en is goed voor de conditie. De hoogste toppen zijn te vinden in Zuid-Limburg. De Vaalserberg – met 323 meter het hoogste punt in ons land – en de Sint Pietersberg zijn bekend. Maar je hebt onder andere ook de Utrechtse Heuvelrug, de Lochemse Berg, het Vechtdal en Salland. Overal zijn wandelroutes en de vergezichten zijn zeer de moeite waard.

De heide

Toegegeven, de heide is op zijn mooist in augustus en september. Dan zijn deze gebieden helemaal paars. Er lopen tal van wandelroutes doorheen. Je maakt er ook de prachtigste foto's. Op Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide. Op de Belgisch/Nederlandse grens onder Bergen op Zoom. Of op de Brunssummerheide in Zuid-Limburg. Of de de Overasseltse en Hatertste Vennen rondom Nijmegen.

De meren

We hebben heel wat plassen en meren in ons land. En daar is het prima toeven. De meren liggen zeker niet alleen in Friesland. Maar dat zijn wel de bekendste. Mooi is het ook bij het Henschotermeer. Dat ligt middden in de Utrechtse heuvelrug. Het heeft zelfs een eilandje in het midden. Het meer heeft een langgerekt zandstrand. Er staan houten speeltoestellen voor de kinderen. Welk meer je ook kiest, dobberend op je luchtbed vliegt de dag voorbij.