Met Hobby naar Noorwegen

Soms heb je gewoon een beetje geluk nodig. Niet iedereen krijgt bijvoorbeeld het Noorderlicht te zien als ze in het hoge noorden verblijven. Sommige mensen schijnen er zelfs meermaals naartoe te zijn gereisd zonder het gewenste resultaat.


Ons was het dit keer opnieuw gegund. We waren slechts een uurtje of 30 in het noorden van Noorwegen en zagen – geheel volgens de planning van de gastheer – het Noorderlicht. Op uitnodiging van Hobby zijn we naar Tromsø gereisd om daar met een paar Hobby-campers in de vrieskou een wintertest te doen. Ik verbleef in de buscamper: de Hobby Vantana Ontour. Buscampers zijn van nature minder wintervast dan campers met een geïsoleerde opbouw. De Truma-combikachel hield de camper echter lekker warm.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Hobby Vantana Ontour

De Vantana Ontour is een echte Hobby; je herkent het merk in de bekleding en de houtkleuren die in de camper zijn gebruikt. Ook Hobby's digitale boordpaneel is in deze camper voorzien. De ruimteverlichting van bijvoorbeeld de wc is met een eigen digitaal schakelaartje te bedienen. Handig!
De ruimte in de 6,40 meter lange Vantana Ontour K 65 ET is – net als bij andere buscampers – beperkt. De bedden die in de lengterichting staan, zijn eigenlijk te kort. Ik kan kiezen tussen 1,85 of 1,72 meter lengte. Dat red ik niet met mijn 1,92 meter. Ik kies er daarom voor om diagonaal te gaan liggen. De matrassen die in eerste instantie vrij hard aanvoelen, hebben mijn nachtrust niet negatief beïnvloed. Ik heb er heerlijk op geslapen.

Het keukenblok is opvallend lang. Er is aan het einde geen kast of koelkast. Dat zit allemaal onder het werkblad. Het zorgt ervoor dat de indeling ruim aanvoelt. En mocht je van koken houden, dan kun je hier beter uit de voeten dan in sommige concurrenten.

Wat een trip!

Op vrijdagmorgen vertrek ik vroeg naar Schiphol. We worden rond 12.00 uur in Oslo verwacht en daar wil ik niet te laat aankomen. Ik heb daarom een vlucht geboekt die mij rond 9.00 uur in Oslo brengt, zodat ik daar lekker de tijd heb om nog een beetje te acclimatiseren en met de collega's bij te praten. Het loopt helaas anders dan gepland. Noorwegen blijkt onbereikbaar en mijn vlucht wordt gecanceld. Dat hadden we niet afgesproken. Enfin, uiteindelijk is alles – met een extra tussenstop in Bergen – nog goed gekomen. We landen rond 16.00 uur in Tromsø. Van de reis heb ik een vlog gemaakt die je hier kunt bekijken.


Zaterdag krijgen we de kans om met de Vantana Ontour te rijden. De camper is voor de gelegenheid voorzien van winterbanden met spijkers. De Noorse wegen worden niet gestrooid en kunnen erg glad worden. Daar hadden wij met deze banden geen last van. Het daglicht is maar kort aanwezig. Om 10.00 uur 's ochtends is het nog niet helemaal licht, terwijl het om 16.00 uur alweer donker wordt.


Noorwegen kan ik alleen maar aanraden. De rust, de ruimte, de bijzondere natuur en de vriendelijke mensen zijn een bezoek waard!

Social share