5 x niet te missen

Carnaval

Maandag 4 maart 2019 is het Rosenmontag, de belangrijkste dag van het Duitse carnaval. In Keulen roept iedereen Kölle Alaaf.

Deze stad heeft met een lengte van zeven kilometer de langste optocht. Je doet er 3,5 uur over om hem uit te kijken. Er lopen elfduizend mensen mee.


Er komen tot een miljoen bezoekers op dit feest af.

In Mainz begint Fastnach al op donderdag, na het Weiberfastnach. Vanaf vrijdag is er elke avond een narrencircus. Op zaterdag is er een kinderoptocht. Ook hier is Rosenmontag, de maandag, de belangrijkste dag.


Een Fastnacht zónder Weck (brood), Wurscht (worst) en Woi (wijn) is ondenkbaar.

Carnaval in Maastricht moet iedereen minimaal één keer in zijn leven meemaken. Aldus de tekst van een carnavalsliedje. Het begint op zondag om elf minuten over elf met kanonsschoten en stopt dinsdag om middernacht met het neerlaten van het Mooswief op het Vrijthof. Zelfgemaakte uitbundige pakjes, volle kroegen, veel plezier op straat. De carnavalskleuren zijn rood, geel en groen.

Den Bosch heet tijdens de carnaval Oeteldonk. Hier zie je de kleuren rood, wit en geel en heel veel boerenkielen. Boer Knillis staat als symbool van het feest drie dagen lang op de markt. Zijn groene kikker zie je overal terug.


Elke dag is er een optocht, de grootste op maandag. Sinds 2010 is ook in Den Bosch de elfde van de elfde het startsein voor het carnavalsseizoen.

Het carnaval in Venetië duurt in 2019 van zaterdag 26 februari tot en met zondag 5 maart. Het is in en rond de stad druk en de prijzen gaan natuurlijk omhoog. Het is niet alleen de mooiste, maar ook de duurste periode om hier te zijn.


Het feest – dat wordt gevierd ter ere van de overgang van de winter naar de lente – vond voor het eerst plaats in 1926. Napoleon schafte het vervolgens weer af. Sinds 1980 staat het weer jaarlijks op de kalender. Het feest duurt telkens twaalf dagen en is precies veertig dagen voor Pasen afgelopen.